NO / EN

Norid AS

Abels gt. 5, Teknobyen

Telefon +47 73 55 73 55

Norid driver navnetjeneste for .no-sonen og for de om lag 790 offisielle undersonene vi administrerer. Tjenesten oppdateres regelmessig med sonefildata fra vår database. Brukere fra hele verden bruker tjenesten når de gjør DNS-oppslag for norske domenenavn.

Om navnetjenesten for .no

Tjenesten forteller hvilke navnetjenere som til enhver tid er autoritative for hver sone som Norid administrerer selv, som .no-sonen og en del undersoner, samt for alle andre domenenavn (soner) som er registrert i databasen. Dette gjøres ved at vi regelmessig genererer sonefiler for .no-sonen og alle undersoner og publiserer disse ut i vår navnetjeneste. Sonefilene inneholder NS-poster samt tilhørende A-/AAAA-poster (limposter) når det er nødvendig for de autoritative navnetjenerne.

Selve navnetjenesten er konstruert for å være svært robust. Dette gjøres ved at den er implementert med en blanding av unicast- og anycast-strukturer, som igjen sørger for mange ulike fysiske navnetjenere som ligger geografisk og nettmessig distribuert rundt i hele verden. Tjenesten leveres dels av eksterne og uavhengige leverandører og dels av Norid selv.

Tjenesten støtter også soner og domenenavn som er sikret med DNSSEC.

Krav til navnetjenere

Navnetjenerne må være konfigurert og fungere teknisk før du kan registrere eller gjøre vedlikehold på et domenenavn. Du kan sjekke dette i tjenesten DNS-sjekk.

Mer om DNS

DNS oppslagsverktøy er en side som presenterer noen gode oppslagsverktøy for å slå opp i DNS og DNSSEC-data for et domenenavn.

Slik virker DNS (film)

Domenekonflikter i rettssystemet er en veileder som i hovedsak er beregnet på jurister. Den inneholder imidlertid nyttig informasjon om hvordan domenenavnsystemet er bygd opp, og hvilke tiltak man kan gjøre i DNS i forhold til uønsket innhold på nett.

Publisert: 18. desember 2014
Sist oppdatert: 24. mai 2023